Gjeddefiske - Dorging


Som en av mange Fisketeknikker, foregår dorging fra båt, og er en fisketeknikk som i utgangspunktet er svært enkel. Prinsippet er at du sleper det du ønsker å presentere for fisken, etter båten.

Er du opptatt av fisketeknikker som ikke krever en masse dyrt fiskeutstyr, passer dorging deg godt. Rent bortsett fra at du må ha tilgang til båt. Personlig foretrekker jeg å bruke båt med motor, og det kan gjerne være en elektrisk motor. Det passer dessuten godt for miljøet. Er du flink til å ro, så er det bare å gripe årene og begynne å dorge. Jeg har forøvrig svært god erfaring med å dorge fra kano. Ved ett tilfelle da jeg var ute å dorget med kano opplevde jeg ett gjedde-bonansa uten like! Det var konstant hugg, med bare få minutter mellom, i ett par timet. Det var ett rått kick! Derfor er dette, ved siden av jerkbait-fiske, en av mine favoritt fisketeknikker.

Vel, som skrevet tidligere er dette en fisketeknikk hvor du sleper agnet ett lite stykke bak båten. Anbefalt hastighet på båten er ca. 2 knop. Dette kan naturligvis variere etter forholdene, men er en grei tommelfingerregel.

Når du benytter deg av denne fisketeknikken, kan du i utgangspunktet bruke alt av sluker, spinnere, woblere osv. De fleste sverger alikevel til kun å bruke woblere. Årsaken er nok ganske enkelt at den fisker bedre enn sluk og spinnere.

Mange lurer på hvor langt bak båten de bør fiske. Dette varier i stor grad, og du er nødt til å prøve deg frem med alt fra 2-3 til 8-10 meter. Min personlige oppfatning er at denne fisketeknikken virker best når jeg dorger langs sivkanter, der gjedda ofte står når den er på jakt. (Jada, det blir en del referanser til gjeddefiske).

Du kan med fordel montere stangholdere på båten/kanoen ved denne fisketeknikken, slik at du slipper å holde stangen samtidig som du styrer motoren eller ror/padler. Dessuten er det lettere med stangholdere dersom du ønsker å fiske med flere stenger.

Dorging er en svært behagelig fisketeknikk, og bør nytes i fulle drag så snart man har mulighet til det. Det er fryktelig spennende å sitte følge med på stanga, og vite at den når som helst står i spenn og det skriker i snella! Sett motoren i fri/legg fra deg årene, og start kampen med fisken i andre enden av snøret. Får du testet denne fisketeknikken noen ganger, er det ingen vei tilbake.

Fortsett og les om Fisketeknikker, og få med deg nyttige Fisketips.

Bjørn

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar